måndag 20 september 2010

Lite recept att tipsa om..

Efter en härlig helg med besök från mamma, pappa och Humla vill jag tipsa om lite goda recept.

Ugnsbakad lax med hummersås:
* 4 port lax
* 3 msk touch of taste hummerfond
* 1 dl vatten
* 1 dl creme fraiche
* 2,5 dl mellangrädde
* 2 tsk fransk senap
* 1 msk röd stenbitsrom
* 1 msk dill
* peppar

- Sätt ugnen på 200 grader.

- Lägg laxen i ugnsfast form och peppra. Koka ihop vatten, fond, crème fraiche, grädde och senap i en kastrull.

- Häll såsen över laxen och tillaga i ugn tills laxen är klar, ca 30 minuter.

- Strö dill och rom över laxen.

Servera med pressad potatis!

MUMS!

Långpannebröd med morötter och frön:
* 5 dl fingervarmt vatten
* 50 gr jäst
* 100 gr smält smör
* 2 st stora finrivna morötter
* 1 tsk salt
* 2 msk sirap
* 5 dl vetemjöl
* 8 dl dinkelmjöl
* 1 dl pumpafrön
* 1 dl solrosfrön

- Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader. Smält smöret. Lös upp jästen i lite vatten. Tillsätt resterande vatten, morötter och smör.

- Tillsätt resterande ingredienserna, spara lite av fröna att lägga på toppen. Blanda väl och låt jäsa ca 40 minuter.

- Knåda degen lätt och dela den i ca 15 lika stora bitar. Rulla små runda bullar och lägg bredvid varandra på en långpanna med bakplåtspapper. Strö lite frön ovanpå. Låt jäsa 45 minuter.

- Grädda mitt i ugn, 175 grader i 20 minuter.




Citruskladdkaka med vit choklad:
* 2,5 dl socker
* 2 ägg
* 125 gr smält smör
* 1,5 dl vetemjöl
* 1 tsk vaniljsocker
* Rivet skal från 1 lime
* citronsaft från 0,5 citron
* ca 30 gr riven vit choklad

- Vispa ägg och socker pösigt

- Tillsätt resterande ingridienser och blanda om.

- Häll smeten i ugnsfast form och grädda i ca 10-12 min på 200 grader i ugnen

Servera med glass!

1 kommentar:

Carina sa...

Tack själv för helmysig samvaro, lite kort dock... Kramar mamma