Efter en härlig helg med besök från mamma, pappa och Humla vill jag tipsa om lite goda recept.
Ugnsbakad lax med hummersås:
* 4 port lax
* 3 msk touch of taste hummerfond
* 1 dl vatten
* 1 dl creme fraiche
* 2,5 dl mellangrädde
* 2 tsk fransk senap
* 1 msk röd stenbitsrom
* 1 msk dill
* peppar
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Lägg laxen i ugnsfast form och peppra. Koka ihop vatten, fond, crème fraiche, grädde och senap i en kastrull.
- Häll såsen över laxen och tillaga i ugn tills laxen är klar, ca 30 minuter.
- Strö dill och rom över laxen.
Servera med pressad potatis!
MUMS!
Långpannebröd med morötter och frön:
* 5 dl fingervarmt vatten
* 50 gr jäst
* 100 gr smält smör
* 2 st stora finrivna morötter
* 1 tsk salt
* 2 msk sirap
* 5 dl vetemjöl
* 8 dl dinkelmjöl
* 1 dl pumpafrön
* 1 dl solrosfrön
- Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader. Smält smöret. Lös upp jästen i lite vatten. Tillsätt resterande vatten, morötter och smör.
- Tillsätt resterande ingredienserna, spara lite av fröna att lägga på toppen. Blanda väl och låt jäsa ca 40 minuter.
- Knåda degen lätt och dela den i ca 15 lika stora bitar. Rulla små runda bullar och lägg bredvid varandra på en långpanna med bakplåtspapper. Strö lite frön ovanpå. Låt jäsa 45 minuter.
- Grädda mitt i ugn, 175 grader i 20 minuter.
Citruskladdkaka med vit choklad:
* 2,5 dl socker
* 2 ägg
* 125 gr smält smör
* 1,5 dl vetemjöl
* 1 tsk vaniljsocker
* Rivet skal från 1 lime
* citronsaft från 0,5 citron
* ca 30 gr riven vit choklad
- Vispa ägg och socker pösigt
- Tillsätt resterande ingridienser och blanda om.
- Häll smeten i ugnsfast form och grädda i ca 10-12 min på 200 grader i ugnen
Servera med glass!
1 kommentar:
Tack själv för helmysig samvaro, lite kort dock... Kramar mamma
Skicka en kommentar